Therapie
Therapeutische begeleiding
In therapie gaan we dieper in op je eigen denken, emoties en handelen en geven hieraan betekenis(sen). Wat heb je al geprobeerd om ondanks de moeilijke situatie te blijven doorgaan? Wat geeft je hoop? Je wordt bewust en gaat in verbinding met jezelf: je identiteit, je waarden en je lichaam. Je connecteert met de ander en krijgt terug meer vertrouwen. Je bent hierbij eigenaar van je eigen veranderingsproces. Dit bepaalt mee het resultaat.
Naast interventies op vlak van denken, gevoel en handelen werk ik tevens lichaamsgericht. Met andere woorden, maken we naast het brein gebruik van de tools die ons lichaam ons biedt: onze ademhaling, onze spieren en ons zenuwstelsel. Dit door middel van ontspanningstechnieken, stabilisatie-oefeningen, hartcoherentie.
Oplossingsgericht
Het oplossingsgerichte kader, een wetenschappelijk onderbouwd model, is de basis van onze samenwerking. We focussen op wat je wil behouden en wat je graag anders wil. We zetten telkens kleine stapjes naar de gewenste situatie. We benutten hierbij je eigen krachten en gaan op zoek naar andere mogelijkheden. Zo herstellen we de eigen keuzevrijheid.
In hoofdzaak zullen de sessies bestaan uit gesprekstherapie. Ik luister en bevraag. We onderzoeken je eigen kwaliteiten, je strategieën om met moeilijkheden om te gaan en andere mogelijkheden. We visualiseren de gewenste situatie. Waar zinvol bied ik psycho-educatie. Ik geef in overleg met jou opdrachten die je kan uitvoeren tussen de sessies.
Intake en vervolgsessies
Een traject start steeds met een eerste gesprek waarin we kennis maken en de hulpvraag verkennen. Gericht op verandering bespreken we in vervolgsessies jouw doelen, de stappen die je reeds hebt gezet en de weg die je verder wil bewandelen. Het traject is afgestemd op jouw vragen en op wat voor jou werkt. De frequentie en het aantal sessies worden daarom met jou in overleg bepaald.
Systemisch
Oplossingsgerichte therapie is een systeemtherapie. We bespreken samen hoe we personen uit jouw omgeving kunnen inschakelen als steun en als partner in jouw veranderingsproces. Een ouder, partner, familielid, vriend(in), ... kan in samenspraak meekomen of een individueel gesprek aanvragen. Jouw huisarts of doorverwijzer kan in overeenstemming met jou mee betrokken worden.